Ciocolata nu se bucură de o reputație excelentă în rândul iubitorilor de sănătate, dar nu a fost întotdeauna așa.
Theobroma cacao, acesta era numele său original, era o băutură amară și picantă pe care aztecii o pregăteau doar pentru împărat, nobili și războinici.
Băutura a fost foarte săracă în calorii: spaniolii, câteva secole mai târziu, au fost primii care au adăugat zahăr la ciocolată.
Ciocolata este bună integrata in dietă?
Dacă te numeri printre cei care nu mănâncă ciocolată pentru a nu strica dieta, îți oferim zece motive pentru care consumul de ciocolată este bun pentru sănătatea ta.
👉Coborâți tensiunea
Flavonoidele din ciocolată stimulează producția de oxid de azot în sânge, favorizând deschiderea vaselor de sânge. Când este consumată în mod regulat, cacao scade tensiunea arterială.
👉Protejează ficatul
Ciocolata neagră favorizează circulația sângelui în ficat, prevenind deteriorarea acestui organ important.
👉 Creșteți colesterolul bun
Cacao este compus din acid stearic și acid oleic, respectiv o grăsime saturată și o grăsime monoinsaturată care cresc nivelurile de colesterol bun, scăzând cele ale colesterolului rău.
👉 Protejează inima
Cacao reglează tensiunea arterială, îmbunătățește circulația și reduce inflamația, contribuind astfel la prevenirea bolilor de inimă.
👉 Îmbunătățește starea de spirit
Nu este doar înțelepciunea populară: există o explicație științifică a capacității ciocolatei de a ne face să ne simțim mai puțin triști. Când îl mâncăm, creierul nostru eliberează endorfine și serotonină, hormoni care, printre altele, intervin în modularea anxietății.
👉 Îmbunătățirea abilităților cognitive
Cei care mănâncă regulat ciocolată neagră pot avea și abilități cognitive superioare. Nutrienții din ciocolată susțin funcțiile din creier și au un impact pozitiv asupra activității creierului.
👉 Te face să slăbești
Deși este bogată în calorii, ciocolata conține alți compuși care pot favoriza chiar și pierderea în greutate.
👉 Protejează arterele
Unii compuși naturali din cacao ajută la prevenirea riscului de blocare a arterelor, făcându-le mai flexibile.
👉 Protejează pielea
S-a dovedit științific că unii compuși din cacao protejează pielea de razele solare.